Itävaltalaisen lääkärin ja psykiatrin Viktor E. Frankin (1905-1997) kirjoittama kirja Ihmisyyden rajalla on erilainen kuvaus keskitysleiristä, jonne kirjailija joutui vuosiksi toisen maailmansodan aikana.

Ihmisyyden rajalla ei anna aihetta mässäillä kauhukuvilla eikä toista niitä hirvittäviä asioita, jotka me kaikki jo ennestään tiedämme tuosta järkyttävästä ajanjaksosta. Sen sijaan koskettava kirja tuo esille tarkkailevan ja tutkiskelevan puolen keskitysleirin kokemuksista. Viktor E. Frank antaa meille mahdollisuuden nähdä näitä vaikeita asioita psykologiselta kantilta.

Kirja on hyvin mielenkiintoinen. Siinä missä moni keskitysleiristä kertova kirja laittaa mielen huutamaan ihmisten julmuudesta ja kyselemään miten ihminen voi olla toiselle niin paha, tämä kirja herättää monia ajatuksia leirin "ihmisorjien"käyttäytymisestä. Samalla, kun kirja on yhden ihmiskohtalon selviytymistarina, samalla se antaa myös aihetta pohtia miten toinen ihminen selviää näistä hurjista koettelemuksista ja toinen ei. Vaikka mahdollisuus selviytyä leirin oloista onkin aikamoista arpapeliä, myös ihmisen omalla tahdonvoimalla on suuri roolinsa.

Viktor E. Frank käsittelee kirjassaan paljon elämäntarkoitusta. Hän tuli leirillä siihen tulokseen, että suurimpana apuna selviytymiseen mitä vaikeimmissakin olosuhteissa on se, että ihmisellä on jokin tarkoitus elämälleen. Oli se aviopuoliso, kirjoittamaton kirja tai jokin muu elämäntehtävä, se luo voimia pysyä järjettömyyden keskellä järjissään ja taistella. Samoin myös unelmat ovat tärkeitä;  Ihmisen ei kuulukaan saavuttaa kaikkia unelmiaan, vaan se, että on toteutumattomia unelmia, kannustaa jatkamaan eteenpäin. Näiden kokemusten pohjalta Viktor E. Frank kehitti myöhemmin psykoterapian muodon, logoterapian, jonka keskeisenä ideana on motivaation löytäminen elämälle.

Kirja on sekä syvästi koskettava tarina hirvittävästä riistosta, että ajatuksia herättävä tutkimusmatka ihmismieleen, ihmisyyden rajalle. Se muistuttaa siitä, että ihmisellä on aina valinnan vapaus. Silloinkin, kun kaikki omaisuus ja arvokkuus on riistetty, jäljellä on vapaus valita miten sellaiseen elämään suhtautua. Viktor E. Frank päätti taistella, ja sen johdosta edessämme on loistava ja mielenkiintoinen teos, jota suosittelen kaikille.

Lopuksi Nietzschen lause, jota Viktor E. Frank kirjassaan siteeraa:

”Se, jolla on miksi elämälleen, pystyy kestämään melkein mitä tahansa miten” .

Tähtiä: ****